22.1 C
Kathmandu
Monday, June 21, 2021

Currently in beta testing - RECAP Token. Interested? Join here!

NEPAL HISTORY QUIZ

  • N/R
  • N/R

Must read

Land erosion(Due to Gravity and ice)

Definition:  Land erosion is the process by which material on the surface of the land is dislodged and moved....

The Great London Smog and Kathmandu Air pollution of 2021

The city of London faced a climatic disaster in 1952 known by the name of "Great Smog of London". A severe case...

Nepal Tourism

Nepal is a perfect place for tourism activities. More than 70 percent of the country's land area is occupied by hills that...

STERLING SCORES AS ENGLAND BEAT CROATIA

England had never won an opening fixture of European championship but not this time. Raheem Sterling scores the only goal of the...

Answers for world Geography Quiz 

1. Eratosthenes 2. Mt.Elbrus 3. Nauru 4. Pacific Ocean   5. Indian Ocean   6. Seychelles   7. Amazon River   8.  South America 9. Antarctica 10. Nile River 11. Tilicho Lake 12.  Pacific Ocean 13. Mt. Everest   14. Dead Sea 15. Silk Road 16. Sahara Desert]

History of Nepal Quiz Questions with Answers: 

1. Which one is the oldest Temple of Nepal?

Ans: Swayambhunath Temple 

2. Which king built Rani Pokhari?

Ans: Pratap Malla 

3. Who started Rato Machindranath rath Yatra?

Ans: Narendra Dev

4. Who built Kasthamandap Temple?

Ans: Lamxi Narsingha Malla 

5. Changunarayan Temple was buit by?

Ans: Mandev

6. In Nepalese history who was the first women ruler?

 Ans: Nayak Devi 

7. Which King was ruling the country Nepal when Sugauli Treaty was signed?

Ans: Girbanayuddha Bikram Shah 

8. Numbers of Prime Ministers who ruled during the Rana Regime?

Answer: Ten 

9. Who was the first Malla King?

Ans :Aridev Malla 

10. Who built Krishna Mandir?

Answer: Siddhi Narsingha Malla 

11. Who was the first king of Gopal Dynasty?

Ans: Bhuktaman 

12. Who was the first Kirati King in Nepal?

Answer: Yalamber

13. On which date “Royal Massacre” took place in Nepal?

Ans: 2058, 19 Jestha

14. Name of the First Constitution of Nepal?

Ans: The Nepal Government Legal Act

15. Who was the first one to adopt Rana title?

Ans: Janga Bahadur Kuwar 

16. Who was the mother of Prithivi Narayan Shah?

Ans: Kaushalyawati

17. Who was the First Rana Prime Minister of Nepal?

Ans: Janga Bahadur Rana 

18. Who was the first scientist of Nepal?

Ans:  Gehendra Samsher 

19. Who was the first elected prime minister of Nepal?

Answer: B.P. Koirala 

20. On which date Gorkha won over Nuwakot? 

Ans: 15 Asoj, 1801 B.S.  

Thank You for your participation. 

- Advertisement -

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article

Land erosion(Due to Gravity and ice)

Definition:  Land erosion is the process by which material on the surface of the land is dislodged and moved....

The Great London Smog and Kathmandu Air pollution of 2021

The city of London faced a climatic disaster in 1952 known by the name of "Great Smog of London". A severe case...

Nepal Tourism

Nepal is a perfect place for tourism activities. More than 70 percent of the country's land area is occupied by hills that...

STERLING SCORES AS ENGLAND BEAT CROATIA

England had never won an opening fixture of European championship but not this time. Raheem Sterling scores the only goal of the...

AUSTRIA BEAT NORTH MACEDONIA TO MARK THEIR EURO OPENER WITH A VICTORY

Austria won their opening game of the campaign against North Macedonia  at Puskas Arena in Bucharest, Romania on Sunday scoring 3 -1....